Slowfood tafelen
 
De dampende pot in een warmte van tijd.
 
Tijd maken om te eten, lijkt een evidentie maar is het zeker niet. Tijdens de dagelijkse prestaties, wordt de maaltijd een bijkomstigheid, waardoor we steeds meer geneigd zijn in individuële "porties" te denken. Slowfood is een pleidooi voor het gezamelijk tafelen, de huiselijke ovengeur die mensen samenbrengt.
 
Slowfood benadert het ganse ritueel dat voorafgaat aan een maaltijd, als ook het intens genieten ervan. Bij de bereiding wordt aandacht besteed aan de kwaliteit van de ingrediŽnten en de diversiteit van de smaken. Artisanale en streekproducten krijgen binnen slowfood een herwaardering, als reactie tegen de mondiale smaakvervlakking. Deze heropvoeding van de smaak waardeert iedere streekgebonden keuken in al zijn eigenheid. Als basisingrediŽnt dus een flinke portie liefde.
 
Juist door die typische accenten zijn er ook meerdere invullingen mogelijk voor het begrip slowfood. Zo kunnen alle tafelgenoten betrokken worden bij de bereiding van de maaltijd, de keuze van de wijn, het rapen van eieren, kiezen van de juiste champignons, het herontdekken van een vergeten groente... Deze onderlinge betrokkenheid maakt van de keukentafel terug het sociale middelpunt van weleer.
 
Deze strijd tegen de smaakvervaging, vindt zijn oorsprong in ItaliŽ. Meer info over de gelijknamige organisatie kan u vinden op www.slowfood.com.
 
 
 Unety